Vierasblogissa yrittäjä Marika Ritala-Mäkinen kertoo huomion arvoisia asioita, joista voit itsekin arvioida palveleeko kotitoimisto vielä tarkoitustaan vai onko se alkanut viedä iloa työstä, jota muuten rakastaisit.

* * *

10 hälyttävää merkkiä, joista tiedät, että on aika siirtää yritys pois kotitoimistolta

Alunperin artikkeli on julkaistu Linkedinissä 10.1.2019

 

Kotitoimisto voi olla kannattavaa yrittäjälle etenkin yrityksen alkuvaiheessa ja toki myös tietyissä elämäntilanteissa. Ajan saatossa saattaa kuitenkin käydä niin, että kotitoimisto kääntyykin yrittäjää itseään vastaan. Tässä lyhyessä artikkelissa esittelen muutamia varoitusmerkkejä siitä, milloin yrittäjän on syytä alkaa harkita siirtymistä pois kotitoimistolta omaan erilliseen toimistotilaan.

1. Toimistohuoneesta tulee koko perheen monitoimihuone: yrittäjän kotitoimiston ensimmäinen alasajon merkki on se, kun huone muuttuu koko perheen monitoimihuoneeksi. Siellä kuivataan tuon tuosta pyykkiä, säilytetään kirppiskamoja, piilotellaan lapsilta synttäri- ja joululahjoja ja säilytetään erinäisiä paperi- ja kuittipinoja, jotka eivät liity varsinaisen yrityksen toimintaan tai toimistotilassa tapahtuvaan työhön. Huoneessa majoitetaan vieraita myös erillispatjalla. Huoneen erikoisuutena voidaan pitää työpöydän alta löytyviä sinkkusukkia ja työtuolia, joka näyttää lähinnä vaaterekiltä.

2. Siivousstressi iskee asiakastapaamisia ennen: siivoustressi iskee päälle kotitoimistoyrittäjällä viimeistään edellisiltana, ennen kuin sovittu asiakastapaaminen kotitoimistolla pitäisi olla. Tilanne on pahin ruuhkavuosia ja pikkulapsiarkea elävällä kotitoimistoyrittäjällä, joka olosuhteiden pakosta joutuu järjestämään tapaamisen kotitoimistollaan. Eteinen on täynnä lasten kenkiä, kuraa, hiekkaa ja vessan lavuaarikin pesemättä. Lelu- ja vaatekasoja on joka puolella. Stressi purkaantuu kanssaeläviin ja lopulta kaikki ajelehtivat tavarat tungetaan perheen miljoonakaappiin, josta yksikään tavara ei löydä takaisin paikoilleen. Koskaan.

3. Huutoherkkyydestä ja työhuoneen omistushaluisuudesta tulee tapa: kun kotitoimistohuoneessa ei kukaan uskalla käydä enää ilman lupaa tai oven avaamisesta alkaa armoton huuto, on yrittäjän aika katsoa peiliin. Huutaja-meuhkaaja on usein kotitoimistoyrittäjä itse, joka ei haluaisi enää jakaa huonettaan kohdan 1 ja 2 takia kenenkään kanssa, mutta ei uskalla lähteä etsimään toimistoa kodin ulkopuoleltakaan.

4. Kotiorja-marttyyrin rooli jää päälle: Jos tekee kaikkien muidenkin kotityöt työpäivän aikana vaikka ei tarvitsisi, kotitoimistoyrittäjän tilanne on päässyt jo melkoisen pahaksi. Kotiorja-marttyyri aloittaa aamunsa siivoamalla muiden aamupala-astiat, jotta voi lounaansa syödä puhtaassa pöydässä. Lounastauolla hän pesee pyykkiä, koska on sopivasti ”luppoaikaa”. Illalla kotiorja-marttyyri huutaa muille siitä, miksi kukaan muu ei tee koskaan kotitöitä!

5. Aiemmin ihana perheen lemmikki muuttuu rasittavaksi työn keskeyttäjäksi: Viimeistään siinä vaiheessa kun perheen pikkukisuli tai koissuli alkavat ärsyttämään sen vuoksi että ne AINA keskeyttävät tärkeät työjutut tulemalla syliin, loikoilemalla näppisen vieressä tai tuppautumalla jalkoihin makaamaan, hälytyskellojen pitäisi soida ja lujaa. Keskittymiskykysi kotitoimistolla on pudonnut todennäköisesti kukkakärpäsen tasolle etkä ole enää oma itsesi. Viaton luontokappale ei ole ongelmiesi lähde – sinä olet.

6. Pukeutuminen ei huvita, tukkakin hapsottaa ja syöt mitä sattuu: Kotitoimiston loppumetrit häämöttävät, jos laahustat yöasussa pitkälle päivään tai kuljet jatkuvasti verkkareissa. Et muista oletko harjaannut hiuksesi tänään tai käynyt ulkomaailmassa. Lounaalla huomaat, ettei kaapissa ole mitään syötävää – syöt välipalakeksin ja juot pannullisen kahvia päälle. Ihmettelet, kun illalla ei tule uni silmään ja sydän lyö lisälyöntejä.

7. Räyhääjä muuttaa taloon asumaan: Huomaat yhä useammin räyhääväsi kaikille siitä että ”joku” on taas hukannut ”jotain”. Pitkään haaveilemasi ”unelmiesi kotitoimisto” on jatkuvassa kaaos- ja sotatilassa. Et löydä mitään etkä muista mihin mitäkin olet laskenut käsistäsi.

8. Huomaat miettiväsi kotoa pois muuttamista, jotta voisit tehdä töitä hetken rauhassa: Jospa muuttaisit erämaahan yksin alkeellisiin oloihin pois kaikesta ja miettisit sen sijaan arvojärjestystäsi. Onko työ kotona tärkeämpää kuin koti ja sen asukit. Mitä jos erillinen toimisto voisi tuoda sen rauhan työhön, jota kaipaat ja kotona voisit olla – no, niinku kotona ollaan.

9. Sinulla on jäänyt päälle tunne, että olet aina töissä: et kykene enää erottamaan työtä kodista etkä kotia työstä. Et tiedä milloin työpäivä alkoi ja milloin se loppui. Työhuoneen valot palavat vielä iltaisinkin, kun muut ovat menneet nukkumaan. Ja edelleen ihmettelet, miksi on vaikea rauhoittua nukkumaan.

10. Koti ei tunnu enää kodilta vaan työpaikalta: Jos tilanne on päässyt näin pahaksi, myös vakavan uupumisen merkit ovat lähettyvillä. On niin paljon muutakin kuin työ. Tässä vaiheessa on suorastaan kriittistä ja välttämätöntä siirtää toimisto pois kotoa. Myös muut läheisesi ovat todennäköisesti samaa mieltä ja pakkaavat mielellään kamasi ja auttavat sinua muuttamaan ne uudelle toimistolle.

Ehkä tunnistit osan hälytysmerkeistä, ehkä et. Kannattaa kuitenkin kotitoimistoyrittäjänä miettiä tarkkaan, miksi toimisto on kotona ja palveleeko kotitoimisto sinua vai sinä kotitoimistoa. Siinä on vissi ero.

Maailman mukavinkin työ voi uuvuttaa väärässä ympäristössä tai väärin annosteltuna. Eikä omasta jaksamisesta huolehdi kukaan muu kuin ihminen itse. Kotitoimistolta pois siirtyminen on luonnollinen tapa huolehtia itsestään ja yrityksestään ja se on panostus, joka maksaa itsensä takaisin. Aina ja moninkertaisesti – niin yksityiselämässä kuin työssäkin.

Marika Ritala-Mäkinen

Kirjoittaja on Suunnittelutoimisto Luovision perustaja, sisustussuunnittelijayrittäjä ja viihtyisien työtilojen luoja, joka siirtyi vuoden 2019 alussa pois kotitoimistolta. Hän on viihtynyt erillisellä toimistolla erittäin hyvin ja hänen sanojensa mukaan: ”On kiva lähteä töihin ja vielä kivempi palata kotiin, josta on tullut jälleen koti”

Löydät Marikan  ja Luovision myös Facebookista ja Instagramista

Painitko samojen asioiden kanssa? Kannattaa katsoa mikä muuttui muuton myötä: 8 muutosta, jotka tapahtuivat siirtyessäni pois kotitoimistolta  

…ja jos kaikki 10 kohtaa on tuttuja, voit tutustua tiloihimme  tai varata esittelyn Toinen Toimistolle.