Mikä tekee yhteisön?

Lupailin viime postauksessa, että availen tekemäni yhteisökäyttäytymisen tutkimuksen antia. Tiedän, että odottelette varmasti jo kärsimättöminä, mutta ennen kuin lähdetään penkomaan kyselyn ja haastattelujen tuloksia tarkemmin, otetaan hetki ”yhteisö”-käsitteen määrittelyyn.

Yhteisön yleinen määritelmä yksinkertaistettuna on joukko ihmisiä, jotka toimivat saman asian äärellä. Syyt yhteen kerääntymiselle voivat olla ammatilliset tai muun kiinnostuksen kohteen tai toiminnan mukaiset, kuten harrastusryhmät tai vaikkapa naapurusto. Yhteisön toiminta on pääsääntöisesti tavoitteellista ja jäsenten välillä vallitsee vuorovaikutus, joka perustuu auttamisen kulttuuriin.

Tutkimuksesta saamissamme vastauksissa esiintyviä yhteisöjä yhdisti suurimmaksi osaksi ammatillisuus, harrastukset ja vapaa-ajan kiinnostuksen kohteet. Esille nousivat myös ystäväporukat, seurakunta ja maantieteelliset yhteisöt, kuten kyläyhdistykset ja kaupunkien omat facebook-ryhmät. Uskon, että annettuihin vastauksiin on vaikuttanut paitsi vastaajan oma määritelmä yhteisöstä ja suhtautuminen omiin yhteisöihin, myös se, että koetaanko yhteisön toiminta tavoitteelliseksi ja siten yhteisö merkittäväksi ja mainitsemisen arvoiseksi.

Mitä me sitten halusimme tietää? Halusimme selvittää kuinka ihmiset kokevat yhteisön ja mikä merkitys sillä meille on. Vallitsevan sosiaalisenmedian aikakautena yhteisöjä on tarjolla pilvin pimein ja joka ikiseen tarpeeseen. Pelkkä yhteisen ryhmän olemassaolo ei kuitenkaan vielä takaa sitä, että yhteisö tarjoaisi yhtään mitään, joten mitkä ovat ne keskeiset tekijät siinä, että yhteisön toiminta on kehittävää ja antaa jäsenilleen jotain arvokasta? Mitä me haluamme saavuttaa, kun liitymme yhteisöihin? Mikä saa meidät jäämään, aktivoitumaan, kehittymään? Ja ennen kaikkea miten me Toisella Toimistolla ja Innovation Homella voimme tarjota sen jäsenillemme?

Puhumme siitä paljon, mutta mitä se meille tarkoittaakaan?

Meidän yhteisömme tavoite on tukea kokonaisvaltaisesti jäsentemme hyvinvointia, oppimista ja tuloksellisuutta. Tavoitteemme on luoda kontakteja ja yhteistyökuvioita ja siten kehittää jäsentemme bisnestä. Yhteisömme koostuu eri alojen ammattilaisista, joita kaikkia yhdistää halu kehittyä, kasvaa ja kukoistaa bisneksessä. Kehitämme aktiivisesti yhteisömme toimintaa ja tehty tutkimus antaa meille arvokasta ohjausta seuraaviin kehityskohteisiin. Jos sinulla on mielessäsi jotain, mikä auttaa meitä kehittämään toimintaamme, niin laita minulle sähköpostia osoitteeseen niina.h.piirainen@gmail.com.

Seuraavaksi sitten niitä tuloksia ja tulkintoja!

Terkuin Niina

LinkedIn

niina.h.piirainen@gmail.com