Coworking on monelle vielä täysin vieras käsite. Tämä tulee minulle (tässä kuplassa elävänä) joka päivä täysin yllätyksenä. Siitä huolimatta huomaan lähes viikoittain selittäväni, mitä coworking tarkoittaa ja hyvä niin, alkaapahan omakin käsitys siitä selkeytyä merkittävästi.

Yksi coworking -tilassa työskentelyn eduista onkin mielestäni se, että siellä sinun on vaikeampi hautautua täysin omaan maailmaasi ja kuplaasi. Hyvässä coworking tilassa syntyy yhteisö, joka auttaa ja tukee ja samalla myös haastaa ja vie ajatteluasi eteenpäin.

Mistä muusta sitten coworking -tilassa on kysymys? Kerron teille oman näkemykseni.
Coworking on yleisesti ajateltu tarkoittavan yhteisöllistä työtilaa. Kun seuraa ulkomaisia coworking -tiloja ovat ne usein valtavan kokoisia avotiloja, missä on erikseen järjestetty mahdollisuus myös puheluille ja muille omaa rauhaa vaativille töille. Kuvan esimerkki on Impact Hubista, Oaklandista.

Suomessa coworking -termiä käytetään kuitenkin aika reippaasti myös kuvaamaan erilaisia yrityshotelleja, missä tarjolla on yrityksille omia työhuoneita. Myös näissä tiloissa on toki usein myös irrallisia työpisteitä, avoimessa tilassa ja tämä on mielestäni juuri sitä, mistä coworkingissä on kysymys.

Coworking ei siis mielestäni ole sitä, että sulkeudutaan omaan huoneeseen tekemään yksin tai useamman hengen voimin omaa työtään.

Coworking on sitä, että tehdään omaa työtä yhdessä muiden kanssa. Muiden, jotka saattavat toimia täysin eri toimialalla ja busineksessa kuin sinä itse.

Olipa oma käsityksesi coworkingistä, mikä tahansa – se on varmasti oikea. Toinen Toimisto on yksi Tampereella sijaitsevista coworking -tiloista. Kaikkien meidän onneksemme täällä on monta muutakin – kaikkien tarpeisiin löytyy varmasti juuri sopiva!

Tero Helenius kirjoittaakin Varman blogissa: ”On tärkeää selvittää itselle, mitä hakee työtilasta.” (Blogiin pääset suoraan tästä). Jokaisessa coworking tilassa on omanlaisensa mikrokulttuuri ja yhteisönsä, mikä muodostuu siellä työtään tekevistä ihmisistä. Tätä kulttuuria ja tunnelmaa ei voi myydä tai markkinoida – se täytyy itse käydä kokemassa ja tuntemassa ja vain tätä kautta voi löytää juuri itselleen sopiva.

Vain testaamalla ja tutustumalla eri vaihtoehtoihin voi löytää itselleen juuri sopivan työtilan.

Mietin aluksi itsekseni ja lopulta annoin periksi ja pyysin yhteisöni apuun (koska niin täällä voi tehdä!) seuraavan kuvan rakentamisessa. Kuvassa yritän kuvata sitä, mistä maksat, jos hankit itsellesi ihan oman vuokratilan ja mitä hyötyä erityisesti pienille yrityksille, yksinyrittäjille ja freelancereille on siitä, että he voivat hankkia itselleen työtilan coworking -tilasta.

Kuva ei ehkä hivele esteettistä silmää, mutta toivottavasti avaa teille vielä tarkemmin sitä, miksi coworking -tilat ovat tulevaisuudessa varmasti kasvava toimiala.

 

Toinen Toimisto on ennen kaikkea co-creation -tila.

Me luomme täällä yhdessä uutta bisnestä, uutta myyntiä ja testaamme ja tuuletamme omia ajatuksiamme avoimesti keskenämme.

Olen itse työskennellyt pitkään isoissa organisaatioissa, missä usein oma tekeminen on yksi ja ainoa totuus. Ulkomaailma unohtuu ja tulevat haasteet piileskelevät nurkkien takana, kunnes osuvat tuulettimeen. Siksi näen, että tulevaisuudessa myös isojen ja keskisuurten yritysten on hyödyllistä jalkauttaa ihmisiään erilaisiin coworking- ja co-creation -tiloihin, jotta he pääsevät osaksi tätä nopeasti muuttuvaa ja kehittyvää maailmaa, missä elämme.

Uskon myös, että yritys saa huomattavaa kilpailuetua antaessaan työntekijöilleen mahdollisuuden valita työskentelypaikakseen coworking -tilan, oman toimiston sijaan. Tuo valinta antaa ihmisille vapautta valita juuri itselleen sopiva paikka työn tekemiseen. Jokaisella meillä on päivän ja viikon aikana hyvin erilaisia tehtäviä – näille tehtäville on hyvä olla myös erilaisia paikkoja, missä niitä tehdä. Eikä sovi unohtaa sitäkään, että lähellä coworking tilaa asuvilla  tämä vähentää liikkumiseen käytettyä aikaa ja sitä kautta myös päästöjä.

Toinen Toimisto aloittaa elokuun aikana ”yhteiset avoimet ovet” -päivät, mihin kuka tahansa on tervetullut päiväksi tekemään omaa työtään yhdessä meidän kanssamme! Olipa työnantajasi konserni tai sinä itse – olet lämpimästi tervetullut.

Näiden yhteisten avointen ovien lisäksi järjestämme syksyn aikana useita avoimia ovia yksinyrittäjille ja freelancereille. Näille päiville tulemme myös järjestämään koulutusta ja verkostoitumismahdollisuuksia. Yksin ei ole kenenkään hyvä olla – välillä tarvitsemme toisen ihmisen ja ammattilaisen tukea. Me tulemme tarjoamaan sitä.

Seuraa Toisen Toimiston sivuja. Siellä julkaistaan kaikki tapahtumat ja tarkemmat tiedot myös tuleviasta avoimista ovista ihan lähiaikoina.

Kannattaa myös liittyä Toisen Toimiston kirjekerhoon (liittymään pääset suoraan etusivujen kautta), niin saat varmasti tiedon kaikesta siitä, mitä syksy tuo tullessaan!

 

Jos haluat sopia erikseen tutustumispäivän, soita minulle. Olen täällä juuri sinua varten.

Rakkaudella, Kati

Kati Haikola-Mehtälä
045 139 1131
kati@toinentoimisto.fi